A jóga és az emésztés

A Jóga és az emésztés

 

Jelentkezz most az Emésztést rendező tanfolyamunkra! A férőhelyek száma limitált, regisztrálj minél előbb, hogy biztos helyed legyen a hamarosan induló csoportban! Következő tanfolyamunkról a részleteket az alábbi gombra kattintva éred el.

Segítsük jógával a “Jatharagni”-t vagyis az  emésztőtüzet , melynek megfelelő működése az ayurvéda, a jóga orvosi hátterét adó tudomány szerint biztosítja emésztésünk működését.

Emésztőrendszerünk egy bonyolult precíziós szerkezet, melynek legfőbb  feladata az, hogy az elfogyasztott ételekből energiát szabadítson fel a test számára. Amikor ez a szerkezet egy picit is az optimálistól eltérően működik, azonnal változatos kellemetlen tüneteket érzékelünk.Ezek a tünetek általában egyértelműen az emésztő szerveinket érintik, mint például a kellemetlen haspuffadás, hasfájás, hasmenés, székrekedés vagy a savtúltengés okozta szorító, égő reflux a torokban. Nagyon sokszor azonban olyan tüneteket is produkálhat a rosszul funkcionáló emésztés, amire nem is gondoltunk volna, hogy ezzel függ össze. Mint például az álmatlanság, hajhullás, problémás bőr, allergia, vagy különböző hiánybetegségek kialakulása, amelyek hátterében felszívódási zavarok állnak.

 Természetesen a problémát több szemszögből kell megközelíteni. Nagyon sokat javíthat emésztésünkön a helyes táplálkozásra való áttérés. Természetesen van számtalan ökölszabály az étkezésben, amelyeket betartva az ember jó eséllyel a gyógyulás útjára léphet.  Nem vagyunk azonban egyformák, minden ember más és más. Bizonyos útmutatások alapján mindenkinek egyénre szabottan kell megtalálnia az utat ami a saját szervezete egyensúlyi állapotához vezet vissza. Amellett, hogy a jógikus étkezés megmutatja mik azok az étkezési szabályok, amelyek szervezeted számára megfelelőek, önismeretre is tanít, így egy újabb nagyon fontos eszközt ad a kezedbe ahhoz, hogy megtanuld megfigyelni a saját tested reakcióit bizonyos elfogyasztott ételekkel kapcsolatban.

emésztés és jóga

A legtöbb ember esetében a lelki egyensúlyból való kimozdulás azonnal valamiféle emésztőrendszeri panaszhoz vezet. Gondoljunk csak a főleg stressz okozta gyakori gyomorfájásra, a súlyosabb gyomorfekélyre, vagy arra, amikor idegességünkben hányingerünk, hasmenésünk támad. Ha eszünkbe jutnak például a “meg kell emésztenem ezt a hírt” vagy  az “ettől összerándul a gyomrom” kifejezések, láthatjuk, hogy már őseink is tudták, hogy az emésztési problémákkal milyen szoros összefüggésben áll lelkünk állapota. A jóga által lehetőséged nyílik feltárni szívedet nyomó belső szorongásaid, elnyomott érzéseid, negatív gondolataid, és segítséget nyújt ezek oldására, így gyakorolva gyógyító hatást az emésztési problémáidra is.

jógapózok a jobb emésztésért

A napi 8-10 órán át tartó ülő munka sem éppen ideális emésztésünk számára. A mozgás rendkívül fontos a szervezetünknek, így az optimális emésztéshez is elengedhetetlen. Egy kis torna felfrissít, serkenti a vér- és nyirokkeringést és vitalizálja testünk.A különböző speciálisan az emésztés javítására koncentráló, csavaró- ,előrehajló- és pránajámával összehangolt jóga ászanák gyengéden, ám nagyon hatékonyan erősítik a hasi izomzatot, javítják az emésztőszervek oxigénellátását és  stimulálják a bélrendszer működését.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *