A jóga gyermekekre gyakorolt hatásai

A jóga gyermekekre gyakorolt hatásai

 

 

A Jóga mindekié! Számos helyen hallunk a jóga felnőttekre gyakorolt testi- lelki jótékony hatásairól. Természetesen megfelelő, gyakorlott, pedagógiai hozzáállássú jógamester kezei között a gyermekek testi-lelki-szellemi-szociális fejlődésére is nagyszerű hatással lehet a jóga.

 

A Dharma Jógastúdióban az órák mindig egy kis beszélgetéssel kezdődnek, így a gyerekeknek van idejük egy picit feloldódni ás ráhangolódni az órára, egymásra és a környezetre.

 A különböző fekvő- , álló- és ülő ászanák gyakorlása megtanítja a gyermekeknek izmaikat teljesen újszerű módon használni, megtanulnak figyelni a különböző testrészeikre és erősit a kontrollt a saját testük irányítása fölött. Így nagyban segíti a nagymozgások tökéletesedését miközben fejleszti, megőrzi a gyermekek hajlékonyságát is. Természetesen az órák alatt gyakorolt ászanák a kis gyakorlók igényeire vannak szabva. Szinte mindig páros vagy csoportos játékos “feladatot” kapnak, melynek elvégzése során az oktató folyamatosan odafigyel a kicsik egyéni igényeire, adottságaira, vagy tudásuk szintjére.

Az egyensúly szintén a jógának az egyik kulcseleme. A gyerekek mindig nagyon élvezik az egyensúlyfejlesztő pózok gyakorlását. Eleinte nagyokat nevetnek, amikor például egyik lábukat felemelve elveszítik egyensúlyukat és eldőlnek, de ahogy telik az idő, nem adják fel és a nevetgélés automatikusan kitartó próbálkozássá és éles koncentrációvá fejlődik. Idővel már nem az a verseny tárgya, hogy ki tud viccesebben eldőlni, hanem , egymást segítve, próbálják megtanulni kitartani a pózt. Nagyon büszkék is magukra és egymásra, hiszen már ilyen fiatal korban is élvezik a gyakorlás alatt megtapasztalt flow élményt, a cél itt nem a verseny megnyerése, vagy a feladat tökéletes elvégzése, hanem saját képességeik megimserése és a gyakorlás adta öröm átélése.

A jóga hatalmas segítséget nyújt gyermekinknek a stressz kezelésében is. Sajnos a mai felgyorsult világban már igen pici kortól fogva hatalmas a nyomás a gyermekeinken, amit ők bizony teljesen természetes módon stresszként élnek meg. Nem tudjuk megvédeni őket ezektől a élethehelyzetektől, hiszen ha meg akarják találni helyüket később a világban, akkor bizony szembe kell nézniük az oktatás és más társadalmunk állította elvárásokkal.

Megtaníthatjuk azonban nekik, hogy hogyan kezeljék ezt a stresszt és hogyan teremtsenek egyensúlyt gyermeki énjük és az előttük tornyosuló elvárásoknak való megfelelés között. Az ászanákat, légzőgyakorlatokat általban "kirándulás közben", "állatkertben"  vagy éppen valamelyik mesében gakoroljuk. Ezeket a vizualizációs gyakorlatokat nagyon szeretik a gyerekek és általuk  könnyedén, észrevétlenül ismerkednek meg a meditációval és annak pozitív hatásaival. A jógaóra végén relaxálunk is.

Több külföldi tanulmány foglalkozik a jóga gyerek életére gyakorolt általános hatásival. Számos publikáció szerint bizonyított hogy a  játékos jógázás közben a kis gyakorlók koncentrációs készsége idővel nagyot fejlődik. A rendszeresen jógázó gyermekek szülei és pedagógusai általában a gyermekek magaviseletének és érdemjegyeinek javulásáról számolnak be egy viszonylag rövid, fél- egy éves periódus alatt. Emellett emeli a gyermekek magabiztosságát és pozitív irányba változtatja az ömagukról alkotott képet.

A jóga minden gyermekre jó hatással van, de különösen sokat segíthet a speciális igényű gyermekek fejlesztében. Több autizmussal, illetve ADHD-val foglalkozó oldalon is olvashatjuk, hogy szakemberek és szülők szerint a jóga kiváló kiegészítés lehet egyéb terápiák és fejlesztések mellet. A hiperaktív és figyelemhiányos gyermekek esetében a játékos relaxáció és a jóga ászanák gyakorlása  által elsajátítható koncentráció,  illevte önkontroll fokozatos fejlődése csökkenti a gyermekek impulzivitását és motoros nyugtalanságát.

Az autizmussal élő, jógát  kiegészítő terápiaként gyakorló gyermekek 

körében végzett kutatás szerint a jóga oldja a gyermekek fokozott szorongását és hosszútávon javítja a gyenge motoros koordinációt.

A 45 perces óra alatt a gyerekek kikapcsolódnak, egy másik közegben, helyzetben bátrabban önmaguk lehetnek. Fejlesztjük ezzel nemcsak a gyerekek fizikai erőnlétét, de koncentrációs készségét, magabiztosságát, személyiségét, társakhoz való hozzáállását, belső harmóniáját.

 

A 7-12 éves korosztálynak bátran ajánlom az órákon való  heti részvételt. Minden más sport mellett nagyszerű kiegészítés lehet, hiszen egyszerre erősíti és teszi hajlékonnyá őket, ennek köszönhetően kiváló megelőzése lehet bizonyos sportbaleseteknek . A tanfolyamhoz bármikor be lehet csatlakozni!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *