Astanga jóga

ASTANGA JÓGA

Az Astanga egy szanszkrit eredetű kifejezés, mely nyolc ágat jelent. A nyolc ág elnevezés a híres indiai filozófusra, Patanjalira utal, aki a Jóga Szútrában foglalta össze a jóga nyolcas rendszerét.  Az astanga jóga kidolgozása és elterjedése K. Pattabhi Jois nevéhez fűződik, akit sokan a tradícionális indiai jóga modern változata megalapozójának tartanak. Jois az indiai Mysore városban alapította meg jógaiskoláját, ahonnan az astanga tradícionális tanítási rendszere (mysore) szétterjedt a világban.

Az astanga jóga egy dinamikus jellegű óra, melyben a légzés és a precízen végrehajtott mozdulatok harmóniája alapozza meg az ászanák sorozatát. A vinyiasa jógával szemben az astanga órák gyakorlatsorozatai kötöttek, az órák összesen hat sorozatból állnak, melyet a napüdvözlettel kezdenek. Az astanga órákat lendület, erő, intenzív koncentráció jellemzi. A mély légzéssel összekötött mozgás és az energetikai zárak szinkronizálása beindítja a test tisztulási folyamatait, ami elősegíti a salakanyagok távozását. Az astanga jóga célja végső soron a test és lélek megtisztítása.

Az astanga mysore változata támogatja leginkább az egyéni fejlődést. Az órákon résztvevők saját ütemben és saját magukra koncentrálva gyakorolják az ászanasorozatokat az oktatók segítségével.