6 legfontosabb dolog, amit jóga órára hozz magaddal!

6 legfontosabb dolog, amit jóga órára hozz magaddal!

Úgy tűnik végre elhatároztad magad, hogy te is meglátogass néhány jóga órát. Nem könnyű dolog elkezdeni a jógát hiszen ma már annyi féle irányzat, oktató, tanfolyam közül szemezgethetsz, hogy az ember sokszor azt sem tudja honnan kezdje a válogatást. Ha végre megtaláltad a neked való órát, már nincs is más dolgod mint egy kis elszántságot gyűjteni,  összepakolni a  és elindulni az órára. Na de mit is vigyél magaddal az órára, hogy biztosan komfortosan érezd magad?

1 Megfelelő ruházatot 

Nincs semmiféle megkötés azzal kapcsolatban, hogy milyen is a megfelelő jógaruha. Sem a tökéletesen megkomponált marketing fotókról visszamosolygó lányok passzos lululemonja, sem egy indai jógi tradícionális ruhájára nincs szükséged!  A legfontosabb, amire figyelned kell az öltözékeddel kapcsolatban, hogy a ruha hagyjon minden irányba könnyen mozogni. Fontos az is, hogy kényelmesen érezd magad a bőrödben és ne a hasad behúzására koncentrálj egész óra alatt. Ne csússzon a ruha se fel, se le, egy nehezebb ászana kitartása közben nem szeretnéd folyton igazgatni a ruháidat.

A ruházat mindenképpen legyen a a jóga órának szentelve, a lelki felkészülést segíti, ha óra előtt leveszed az utcai ruhád és átöltözve ráhangolódsz az órára.

2 Ha van, saját matracot

Természetesen a teremben bármikor bérelhetsz matracot is, ha nem szeretnéd a fél városon át magaddal cipelni a sajátodat. Ezek jó minőségű kifejezetten jógázásra alkalmas jógaszőnyegek.  A termekben általában egy- kétféle matrac közül tudsz választani, a boltokban, online shopokban viszont hatalmas a választék. Lehet, hogy egy idő után rájössz, hogy neked milyen matrac az igazán kényelmes, kicsit vastagabb, vékonyabb, szélesebb, hosszabb. Ha mindig egyfajta matracot használsz, nem fogja elvenni az gyakorlásról a figyelmed, hogy megszokd a mindig új eszközt.

Ha van saját matracod, ráadásul otthon is bármikor előkaphatod egy kis jógázásra.

3 Törölközőt

Természetesen törölköző bérlésére is van lehetőség a jógastúdiókban. Gondold át azonban, mennyi és milyen törölközőre lesz szükséged. Lehetséges, hogy óra után szívesen lezuhanyoznál, még ha erre bérelsz is egy törölközőt, jól eshet óra közben is az izzadságot letörölni néha a homlokodról. Erre viszont egy másik törölközőt használnál, mint amibe zuhanyzás után tisztán törölközöl. Mindenképpen praktikus, ha minimum egy pici saját törölköző van nálad és hozol vagy bérelsz egy nagyobbat az óra utáni tisztálkodáshoz.

4 Egy üveg vizet

Mint minden sportnál, jóga esetében is az egyik legfontosabb dolog a hidratálás. Míg jóga óra előtt közvetlenül néhány órával enni és fél órával előtte már inni sem ajánlatos, de óra alatt nagyon jól eshet néhány korty víz. Óra után pedig kötelező a hidratálás, a víz pótlása. Pláne ha esetleg hot jóga órán vettél részt, ami különösen sok vizet von el a szervezettől. Sok budapesti jógastúdióban tudsz vizet is venni, de egyrészt ez nem minden helyen lehetséges, másrészt ha magadnak gondoskodsz róla, akár egy nagy másfél literes üveget is hozhatsz magaddal. Ezt óra közben és után, hazafelé az úton is nyugodtan fogyaszthatod és nem kell azon matekoznod , hogy hogyan oszd be a kis fél literes palacknyi folyadékot hazáig.

5 Valami könnyű rágcsálnivalót

Ahogyan az előbb már említettem jóga előtt egy de inkább két órával már nem ajánlatos ételt fogyasztani. Az emésztőrendszered leterheltsége akadályozhatja a jóga gyakorlását. A szervezeted ilyenkor  az emésztés folyamatára koncentrál, ami hatalmas, bonyolult és nagyon energiaigényes munka. Ráadásul telehassal bizonyos jóga pózok kivitelezése szinte lehetetlen is. Óra után viszont jól eshet néhány falat, ami helyreállítja a vércukorszinted. Hozz magaddal egy almát, banánt, esetleg műzli-, vagy proteinszeletet. Ezek pici helyet foglalnak, egészségesek és gyorsan energiához segítenek.

6 Lelkesedést és nyitottságot

Legfontosabb, hogy óra előtt már az öltözőben az utcai ruháddal együtt próbáld letenni az addigi stresszt, hajtást. Ne gondolj a munkában befejezetlen excel táblázatokra, vagy az otthon halmokban álló mosatlanra. Fordulj egy picit befelé, érezd, hogy milyen jót teszel most magaddal amiért megadod a testednek és lelkednek ezt az egy-két óra nyugodt befelé figyelést. Érezd a lelkes izgalmat, amiért új dolgokat tanulhatsz és próbálj megnyílni az ismeretlen felé. Előfordulhat, hogy az órán megtapasztalod majd saját határaidat. Ha nyitott vagy az újra és türelmes leszel saját magaddal szemben, ezeket a határokat folyamatosan tágítva a szellemi és testi fejlődés egyre újabb és újabb szintjeit tapasztalhatod meg.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *